V posledních letech na nás z médií útočí ze všech stran, jak moc důležité je doplňovat kolagen. To je pravda, protože s věkem jeho produkce v těle klesá. Musíme se však vybrat takový doplněk, který má dostatečnou dávku kolagenu a zároveň se bude dobře vstřebávat a také nebude zatěžovat organismus. Jak se zorientovat?

Kolagen je základním stavebním prvkem. V našem těle působí jako pojivo v kostech, šlachách, kloubech, zodpovídá za kvalitní vlasy i nehty, najdeme ho i v zubech a samozřejmě v pleti. Tělo si ho přirozeně produkuje do přibližně pětadvaceti let, poté jeho produkce začne klesat a kolem padesátého roku je již nepatrná. Objevují se tak příznaky stárnutí, jako je ochabnutí pokožky, která je méně pružná a má vrásky, a také můžeme cítit bolest v kloubech nebo při pohybu. Pro bezbolestný pohyb i mladistvý vzhled proto musíme kolagen na klouby, vlasy i pokožku do těla dodávat stravou a potravinovými doplňky. Najdeme ho ve vejcích, citrusových plodech, ořechách, listové zelenině, obsahují ho také tučné ryby, maso a vývary z něj a různé aspiky a huspeniny.

Většinou ale ani strava bohatá na kolagen nestačí k pokrytí jeho potřeby a na řadu tak přichází potravinové doplňky. Aby kolagen na pleť i klouby působil tak, jak má, měli bychom si pohlídat především správnou denní dávku v těchto přípravcích. Ta by měla být 10 000 až 20 000 miligramů a doporučuje se začínat na co nejvyšší hranici, aby se urychlily regenerační procesy a došlo co nejrychleji k nasycení pojivových tkání.
To, že s postupujícím věkem naše tělo přestává kolagen vy vyrábět, neznamená, že ho nemůžeme využívat. Stačí si vybrat kvalitní potravinové doplňky a dodržovat vyvážený jídelníček, aby naše pleť neztrácela na pružnosti a mohli jsme se věnovat veškerým pohybovým aktivitám bez bolesti.