Jak recyklovat obaly z bonboniéry?
Většinou jsou čokolády a čokoládové výrobky baleny do obalů z plastů, papíru nebo hliníkových fólií. Některé obaly se skládají z vícevrstvých materiálů, tehdy je třeba je vytřídit do kontejnerů na nápojové kartony nebo podle složky, která je v obalu více zastoupena, vysvětluje Katarína Kretter z organizace odpovědnosti výrobců Envi-Pak
Z vícevrstvého materiálu, který patří do kontejnerů na nápojové kartony, je složena například bílá část bonboniér, která slouží k oddělení a ochraně bonbonů od zbytku. Rovněž se z něj skládá vnitřní obal čokoládových tyčinek různých příchutí (např. rumová nebo nugátová). Vnější obal takových tyčinek je tvořen z plastu. V případě bonboniér patří papírová krabice do papíru, ale vanička, ve které jsou pokladané čokoládové bonbony, je z plastu.

Většina tabulkových čokolád, čokoládových sušenek a sušenek je balena do plastového obalu. Některé čokoládové produkty, například kulaté piškoty plněné ovocným želé máčené v čokoládě, jsou pokladeny v plastové vaničce, která je ještě celá zabalena v plastovém obalu. Všechny tyto obaly patří do tříděného sběru plastů. Existují také čokolády, které jsou baleny do dvouvrstvých obalů, nejprve do staniolu nebo hliníkového obalu, který patří do kovů a následně do papíru.
Jemné pečivo, které je určeno hlavně dětem, je také baleno dvouvrstvě. Pečivo je uloženo ve vaničce z papíru, který pokud není mastný, patří do tříděného sběru papíru. Celé je to ještě zabaleno do plastového obalu, který je třeba vyhodit do plastu.