Citrusové ovoce můžete ještě využít nejen v kuchyni, ale také v domácnosti. Tady jsou tipy.
Co s vyždímaným citrónem?
Citrony se používají především v kuchyni – ať už v citrónovém koláči nebo jako pokrájené plátky v citronádě či domácí limonádě. Ale lze využít i citrónové slupky – vzhledem k faktu, že obsahuje zbytky ovocné kyseliny, lze s nimi čistit různé povrchy. Například pomůže při odstraňování vodního kamene. Ale slupkou můžete přetřít i toaletu a WC vám tak bude vonět po citrusech a bez chemie.
Skvělý trik! S pečícím papírem už bojovat nebudete, takto přesně ‚sedne‘ do misky či na plech
Díky obsahu zmíněných kyselin se vodní kámen rozpustí a navíc má citrón i antibakteriální účinek. Pronikavá vůně, která se drží i ve slupce, si poradí se zápachem v myčce na nádobí (vložte ji na noc do prázdné myčky) či v chladničce.

Ale pozor, ze slupek si můžete nastrouhat i jemnou „strouhanku“ – na jemném struhadle nastrouhejte umytou kůru z citronu a můžete ji přidat do různých pokrmů – nejen sladkých. Dokonce lze i zmrazit a použít ve správném momentě.
Jak správně zmrazit chléb či rohlíky? Na co si dát pozor?
A ještě, chuť citrusu můžete přidat také do oleje, který budete následně používat do studené kuchyně, například do salátů. Není to nic těžkého – 3 čajové lžičky jemně nastrouhané citrónové kůry přidejte například do olivového oleje, nechte 2 týdny louhovat, občas miřte protřepejte. Po 2 týdnech olej přecedíte a máte olej s jemnou chutí citrusu.